S is OrderFreak: Πώς οργανώνω την καθημερινότητά μου

Ένα “καταπληκτικό γνώρισμα” του χαρακτήρα μου είναι η ανάγκη μου για ισορροπία. Ισορροπία στον χώρο, στις διαπροσωπικές σχέσεις, τις επαγγελματικές, το ντύσιμο, το μακιγιάζ, τα έξοδα -ΠΑΝΤΟΥ-.

Τα εισαγωγικά προέκυψαν επειδή πολύ απλά, αν δεν υπάρχει η ισορροπία το μυαλό μου πιέζεται, αν δεν υπάρχει χρόνος, πιέζεται περισσότερο και τελικώς μένω να κοιτάζω το άπειρο αδρανής σαν “ροφός”.

Έτσι, στην πάλη μου να εξελιχθώ, γιατί δεν φτάνει να αναγνωρίζεις το “καταπληκτικό γνώρισμα” (αν απλώς το αποδέχεσαι χωρίς έστω να ψάξεις πώς το εξελίσεις, διορθώνεις whatever, τότε είναι σαν να μην ξέρεις τίποτα), γνώρισα την οργάνωση με ημερολόγια, planners, κλπ. κλπ.

Θα σας περιγράψω μία τυπική ημέρα μου, πώς λειτουργώ και φυσικά θα σας εισάγω στον κόσμο της οργάνωσης – οπτικής και ουσιαστικής – ευελπιστώντας πως βοηθώ. Λοιπόν..

Πώς ξεκινάμε; Ψάχνουμε το ωραιότερο ημερολόγιο/planner/agenda.

Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο καιρό μου παίρνει να διαλέξω. Δηλαδή παιδιά αν δεν μου αρέσει, τέλος. Το ξέρω, δεν θα γράψω τίποτα. Θα τα κάνω τσουβάλι όλα στο μυαλό μου και σαν χρυσόψαρο θα γυρίζω γύρω-γύρω. Φέτος λοιπόν, μέχρι και εχθές δεν είχα agenda. Γιατί;;; Επειδή σιχαίνομαι τις γουτσουνιάρικες, δεν αντέχω τις περισσότερες επιλογές της αγοράς, καθώς αυτός που τις έχει φτιάξει έχει απλώς πάρει ένα πρότυπο, δεν έχει μελετήσει την ανάγκη μίας psycho (δεν λέω για εμένα, για μία φίλη μου) να οργανώνει την ημέρα με λεπτομέρεια και έτσι, έχει βγάλει μία επιλογή στην αγορά που δεν είναι πραγματικά βοηθητική για να οργανώσεις σωστά όσα θέλεις. Τέλος, οι μόνες επιλογές που πραγματικά αξίζουν τα χρήματα, ε, έχω βαρεθεί να τις αγοράζω. Βαρέθηκα βρε παιδί μου. Έτσι, δεν μπορούσα να αγοράσω καμία. Μέχρι εχθές.

Εχθές παιδιά βρήκα μία ελληνική εταιρεία που φτερούγισε την διαταραγμένη οργανωτική πλευρά μου απο χαρά -Να σημειωθεί πως δεν είναι post για το οποίο έχω κληθεί να γράψω, είναι ξεκάθαρα αληθινό.

Το Xαρτοβασίλειον λοιπόν, μου προσέφερε μία ολόκληρη ώρα “χαζέματος” στην ηλεκτρονική τους βιτρίνα.

Τι λάτρεψα:
Το Daily Diary σε χρώμα μπλε, σαν τετράδιο σχολείου. Προσωπικά, προτιμώ το ημερήσιο πλάνο γιατί με βοηθάει να οργανώνομαι κάθε μέρα και λίγο περισσότερο. Συν του ότι με βοηθάει να κρατώ σημειώσεις για δουλειά, φαγητό, υποχρεώσεις λογαριασμούς κλπ. Δείτε το εδώ.

Αγοράσατε; Τι κάνετε:

Αγοράζετε στυλό με χρώματα ή μολυβι και highlighter ή ξυλομπογιές. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσετε ένα οπτικό σύστημα που θα τραβάει την προσοχή εκεί που δεν χωράει περιθώριο. Για εμένα το ροζ είναι το χρώμα των λογαριασμών – δεν βάζω κόκκινο γιατί έχω παρατηρήσει πως με άγχωνε σαν χρώμα… Κι έτσι τώρα πια το χρησιμοποιώ για να σημειώσω fun εξόδους, συναυλίες κλπ.

Αν διαβάζετε ακόμη, σας αγαπώ. 

Πώς συνεχίζουμε; Κάθε πρωί κοιτώ το τετραδιάκι μου και πίνω πρωινό καφέ. Όλη μέρα το έχω μαζί στην τσάντα μου και προσθέτω ή αφαιρώ σημειώσεις. Ααααχ όταν βάζω “τικ” σε όλες τις υποχρεώσεις το κεφάλι μου ξεκουράζεται!

Γραφείο ακατάστατο = Ακατάστατο μυαλό

Δεν υπάρχει δουλειά στην οποία το γραφείο μου δεν ήταν πάντα τακτοποιημένο. Τι έχω λοιπόν στο δικό μου γραφείο και τι θέλω να προσθέσω:

Έχω πάντοτε ένα γλαστράκι. Λίγο φυσικό πράσινο πάντα βοηθάει. Προτιμήστε τα παχύφυτα που έχουν αντοχή και απαιτούν λίγη φροντιδα. Αυτή την περίοδο έχω μία “γκρινιάρα ορχιδέα” με την οποία πλέον, έχουμε βρει τα κουμπιά μας. Δεν έχει μαραθεί, έχει ανθούς και μου θυμίζει καθημερινά πως ό,τι είναι ωραίο, είναι διαφορετικό, θέλει προσοχή και φροντίδα και πρέπει να σκέφτεσαι out of the box για να το “κρατήσεις ζωντανό”.

-Έχω ένα desktop calendar το οποίο έχει σημειώσεις μόνο δουλειάς πχ. στη μία κάνε αυτό στις 15.00 δες εκείνο κλπ. Με κάνει τόσο καλύτερη στη δουλειά μου το πλάνο. Τί να σας πω…Τεράστια διαφορά.

-Κρέμα χεριών. Πάντα να έχετε κάτι σε μαλακτικό. Είναι μία εξαιρετική μέθοδος αποσυμπίεσης και παράλληλα μας υπενθυμίζει πως at the end of the day, όσο δύσκολη ημέρα και αν έχουμε, αν δεν φροντίσουμε τον εαυτό μας τότε… ποιό το νόημα;

-Ψιψιψόνια ομορφιάς. Τρελαίνομαι, τρελαίνομαι, ενθουσιάζομαι σαν παιδί με μικροπράγματα που μου φτιάχνουν το κέφι. Μέχρι στιγμής τίποτα δεν ήταν αρκετά fun ώστε να θέλω να το αποκτήσω. Μέχρι εχθές και πάλι. “Όχι δείτε”, τι βρήκα στο “Xαρτοβασίλειον”. Φιγούρες χάρτινες. ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΑ. Είμαι ανάμεσα στη φιγούρα του κρητικού, του τσολιά, της βασίλισσας Ελισάβετ και της μέδουσας. Νομίζω θα επιλέξω ή τον τσολιά λόγω χρωμάτων ή την βασίλισσα Ελισάβετ γιατί, είναι μια γλύκα. Δείτε τις όλες εδώ και να θυμάστε: Τα μικροπράγματα αποσπουν το μάτι και το βοηθούν να αφαιρεθεί σε κάτι ευχάριστο.

-Σημειωματάριο: Εκτός από το ημερήσιο και το desktop planner, έχω πάντα ένα σημειωματάριο που λειτουργεί ως πρόχειρο για χίλια-δυό. Από το να κάνω μουτζούρες γιατί “έτσι” μέχρι να σημειώνω ρούχα που μου άρεσαν, με τιμή κλπ. Έτσι για να έχω μία εικόνα. Βρήκα ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ notebook από την ίδια εταιρεία -ειλικρινά ξετρελάθηκα βρε παιδιά με τα προϊόντα – και το οποίο γράφει:

“Inside the Pentagon” –  χα χα! πάλι γελώ! Έχει ακόμη δύο επιλογές που γράφουν: “Investing on Missiles” & “Managing Nuclear Factories” (Μ’αρέσει και αυτό δεν ξέρω πάλι ποιό να διαλέξω) – δείτε τα εδώ.

Για το τέλος σας αφήνω κάτι που μέχρι στιγμής δεν είχα ποτέ αλλά θέλω πολύ. Ένα χρυσόψαρο. Θέλω μία γυάλα με ένα “τσαράκι”. Αχ αφεντικούλι μου αν τυχόν διαβάσεις για κάποιο λόγο το άρθρο αυτό, να ξέρεις… α) λατρεύω τη δουλειά μου και β) το Σεπτέμβρη θα φέρω ένα τσαράκι. Μάλλον μονομάχο.

Αυτά…

Συνοψίζω λέγοντάς σας πως έχει σημασία να οργανώνετε την καθημερινότητά σας. Όσοι δεν το κάνουμε είναι γιατί εμμέσως αποφεύγουμε πράγματα και βολευόμαστε να “γκρινιάζουμε” ενώ είναι απλό (εντάξει δεν είναι αλλά αν έχεις στο γραφείο σου μία χάρτινη φιγούρα, ένα φυτό, ένα τσάρι και ημερολογια/σημειωματάρια/ξυλομπογιές, έ, είναι σίγουρα ομορφότερα σύνθετο).

Εμαθα περισσότερα για την εταιρεία και τα μεταφέρω γιατί είναι ελληνική και οι άνθρωποι αξίζουν στήριξης! Είναι φοβερά τα προϊόντα. ΦΟΒΕΡΑ.

“Το Xαρτοβασίλειον δημιουργήθηκε το 2006 με σκοπό τον σχεδιασμό και την κατασκευή χάρτινων χρηστικών αντικειμένων. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε το Ελληνικό design, μέσα από αντικείμενα καθημερινής χρήσης, που συνδυάζουν την υψηλή αισθητική με την άρτια κατασκευή τους εντός των συνόρων. Η μέχρι τώρα πορεία μας στο ελληνικό design, περιλαμβάνει συνεργασία με περισσότερα από 20 διαφορετικά δημιουργικά γραφεία, όπως και φορείς και βιομηχανικούς σχεδιαστές. Το αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών μας έχει οδηγήσει σε μια σειρά σημαντικών διακρίσεων σε εθνικό (βραβεία Ερμής και Ε.Β.Γ.Ε) και διεθνές επίπεδο (βραβεία Red dot design και E.D.A.). 

Φέτος σε συνεργασία με το σπουδαίο γραφείο MNP δημιουργήσαμε για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη σειρά ​που αποτελείται από σημειωματάρια- τετράδια, με γραμμές ή χωρίς και ημερολόγια​ ημερήσια και εβδομαδιαία  (όπως αυτό το μπλε που σου άρεσε). Αυτό το θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι η πρώτη μας μεγάλη προσπάθεια να δείξουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων μας, τα σχέδια που έχουμε για το Χαρτοβασίλειο και να στραφούμε σε ένα άλλο κοινό, σε μια ώριμη φάση μας, μετά από 12 χρόνια δημιουργικής πορείας. 

 Οι MNP που έχουν αναλάβει το σχεδιασμό είναι ένα γραφείο με διακρίσεις και ιδιαιτέρως κομψό στυλ, με το οποίο έχουμε συνεργαστεί για πολλά χρόνια και θελήσαμε να εμπιστευτούμε στα χέρια τους την νέα μας εικόνα.  Σχετικά με την πρώτη ύλη για την σειρά των MNP, το χαρτί που τυπώσαμε είναι 80 γρ. πιστοποιημένο με FSC, ενώ εκτός από το χαρτί, χρησιμοποιήθηκε ειδικό πανί βιβλιοδεσίας και ειδικό πλαστικό για ευέλικτο άνοιγμα. Το στοιχείο που μας διαφοροποιεί από άλλα ημερολόγια και σημειωματάρια είναι η βιβλιοδεσία, που ανήκει στο τυπογραφείο Αφοί Κοντορούση. Όλα είναι ραμμένα και κολλητά, με ανοιχτή, ελεύθερη ράχη, για να μπορούν να διπλωθούν στη μέση, χωρίς να αλλοιωθούν, να είναι μαλακά στη χρήση και να προσαρμόζονται στο χώρο που τα τοποθετεί ο χρήστης. Θεωρούμε πως δημιουργήσαμε το τέλειο άνοιγμα, με ανθεκτικό δέσιμο, θεμελιώδης αρχή για όσου λατρεύουν τα σημειωματάρια, όπως εμείς, όπως κι εσύ. 
Στο site   www.hartovasilion.gr  μπορείς να δεις όλα μας τα προϊόντα, τα οποία διατίθενται σε ένα δίκτυο επιλεγμένων καταστημάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπως και στα museum shops της χώρας μας. Ενδεικτικά  στην Αθήνα θα μας βρεις στο κατάστημα Forget Me Not στην οδό Ανδριανού, το Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65) και τα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς 138, και κτίριο Κουμπάρη 1 Βασιλίσσης Σοφίας, Κολωνάκι), όπως και το πωλητήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου).”