Γαλάζια σημαία σε 113 παραλίες της Κρήτης

Ανακοινώθηκαν οι βραβευσεις ακτών και μαρίνων και η Ελλάδα εννοείται είναι στις πρώτες θέσεις.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση παγκοσμίως, με 519 βραβευμένες ακτές. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων.

Υπάρχει κι άλλος λόγος να καμαρώνω καθώς 113 από τις βραβευμένες παραλίες είναι στην Κρήτη – Φέτος λοιπόν, εκτός από τη ρακί, το εγκάρδιο κέφι των ανθρώπων και το φοβερό φαγητό, έχετε ακόμη έναν λόγο για να ταξιδέψετε στην Κρήτη!

Δήμος Μαλεβιζίου

Αμμουδάρα
Ελληνοπεράματα
Φόδελε

Δήμος Χερσοννήσου

Αγ. Γεώργιος
Αγία Πελαγία-Μενόπετρα
Ανισαρά
Ανισσαράς
Δράπανος
Καστρί
Κλωντζάνη
Κοκκίνη Χάνι
Λιμένας Χερσονήσου
Ποταμός

Δήμος Φαιστού

Μάταλα

Δήμος Χανίων

Αγ. Απόστολοι 1
Αγ. Απόστολοι 2
Αγ. Μαρίνα
Αγ. Ονούφριος
Καλαθάς
Καλαμάκι
Μαράθι
Νέα Χώρα
Σταλός
Σταυρός
Χρυσή Ακτή

Δήμος Αποκορώνου

Αλμυρίδα
Καβρός
Καλύβες Ξυδά
Κυανή
Μαϊστράλι
Περαστικός

Δήμος Καντάνου-Σελίνου

Βουλισμένη
Γραμμένο
Παχειά Άμμος
Σούγια
Χαλίκια

Δήμος Κισσάμου

Ελαφονήσι
Καστέλι/Μαύρος Μόλος-Πλάκα
Φαλάσαρνα/Παχειά Άμμος 1
Φαλάσαρνα/Παχειά Άμμος 2

Δήμος Πλατανιά

Κολυμβάρι
Πλατανιάς Λιμανάκι
Πλατανιάς/Γερανιώτης
Ραπανιανά

Δήμος Ρεθύμνου

Αδελιανός Κάμπος
Πηγιανός Κάμπος
Πλατανιάς
Ρέθυμνο-Μυσσίρια
Σκαλέτα

Δήμος Μυλοποτάμου

Λιανός Κάβος Λαυρίς
Πάνορμο Λίμνη

Δήμος Αγίου Βασιλείου

Αγ. Γαλήνη / Ύστερο Βαρκοτόπι
Πλακιάς
Ροδάκινο
Σούδα

Δήμος Αγίου Νικολάου

Αγ. Παντελεήμονας
Αλμυρός
Αμμος/ Μαρίνα
Αμμος/Δημοτική
Αμμουδάρα
Αμμούδι
Βούλισμα
Δρήρος
Ελούντα
Καραβοστάσι
Κιτροπλατεία
Μιραμπέλλο
Πηγαϊδάκια Ελούντας
Πήλος
Πλάκα
Πόρος 1
Σπηλιάδα
Σχίσμα
Χαβάνια
Χιόνα

Δήμος Σητείας

Ανάληψη
Βάι/Φοινικόδασος
Κάτω Ζάκρος
Κουρεμένος
Λαγούφα/Μικρή Πόλη Κρήτη
Μακρύγιαλος-Λαγκούφα
Χιόνα

Δήμος Ιεράπετρας

Αγία Φωτιά
Αχλιά Σχινοκαψάλων
Ιεράπετρα – Δημοτική
Κουτσουνάρι
Κουτσουνάρι-Αγ.Ιωάννης
Μύρτος

Προτού σας αφήσω για να διαβάσετε περισσότερα για το πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία” να σας θυμήσω πως αν θέλουμε να “καμαρώνουμε” για αρκετές ακόμη βραβεύσεις τότε φέτος:

Μην αφήσεις τον καφέ σου στην παραλία

Μην πετάξεις σακούλες

Μην αδιαφορήσεις αν δεις ξεχασμένα σκουπίδια. Ναι οκ. Κανένας δεν θέλει να αγγίζει βρωμιές άλλου, παράλληλα όμως αν ο ίδιος δεν γίνεις καλύτερος, δεν διαφέρεις πολύ από τον ανόητο που πετάει σκουπίδια όπου βρει. 

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του Προγράμματος για τα σκάφη αειφόρου τουρισμού στη χώρα μας. Το Πρόγραμμα αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που έκλεισε το 2016, 65 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.