Valentino την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Ένας από τους σχεδιαστές που ξέρεις με το μικρό τους όνομα, ένας ιταλός σχεδιαστής που θεωρείται κι όχι αδίκως, ιδανική επιλογή για ρομαντικά φορέματα που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει…

Όσα ξέρεις ή δεν ξέρεις για τον Valentino

O Βαλεντίνο Κλεμέντε Γκαραβάνι, γεννήθηκε στις 11 Μαϊου του 1932 στο Λομπάρντι της Ιταλίας.

Το 1949, σε ηλικία 17, μετακόμισε στο Παρίσι με σκοπό να κυνηγήσει το ενδιαφέρον του για τη μόδα, ξεκινώντας τις σπουδές του στην École des Beaux-Arts και στη Chambre Syndicale de la Couture Parisienne.

Τελείωσε τις σπουδές του, σκίτσαρε για λίγο ως πρακτική εξάσκηση στον  Jean Dessès – Γιάννης Ντεσσές, (Αιγυπτιώτης σχεδιαστής μόδας, από τους σημαντικότερους παγκοσμίως. Έμεινε στην ιστορία της μόδας ως ο βασιλιάς της μουσελίνας – και θα μιλήσουμε άλλη φορά γι’ αυτόν). Στο διάστημα της πρακτικής του εκεί διαμορφώθηκε η αισθητική την οποία ακολούθησε πιστά.

Προτού επιστρέψει στην Ιταλία και ξεκινήσει τη δική του εταιρεία, με τη βοήθεια των γονέων του, έκανε ένα μικρό πέρασα από τον μικρό (τότε) οίκο του στενού του φίλου Guy Laroche.

Η καθιέρωση του ως “go to designer” για τις κυρίες της ελίτ ήταν άμεση καθώς ερχόμενος στην Ιταλία, έφερε μαζί έναν “αέρα παριζιάνικης μεγαλειότητας” που αν μη τι άλλο ήταν ξεχωριστός.

Το 1960 γνώρισε τον, μέχρι και τώρα, σύντροφό του Giancarlo Giammetti. Ο ίδιος έγινε σύντομα ο εταιρικός συνέταιρος του Valentino.

Το 1962 παρουσίασε μία couture συλλογή στο Pitti Palace της Φλωρεντίας, η οποία “κρίθηκε” πρώτη φορά. Κι όχι μόνον κρίθηκε μα εξυμνήστηκε ως “επαναστατικά φρέσκια”. Κι έτσι, καθιερώθηκε ως η “απόλυτη επιλογή” για την υψηλή κοινωνία.

Έχοντας καθιερώσει την προσωπική υπεροχή του ως ο no1 Ιταλός σχεδιαστής υψηλής ραπτικής, το 1967 τιμήθηκε με το βραβείο Neiman Marcus για την περίφημη “άχρωμη συλλογή” του.

Η συλλογή αυτή αντιστάθηκε στην τάση των εντονων αποχρώσεων και είχε χρώματα όπως μπεζ, λευκό και παλ τόνους του κρεμ. ήταν η συλλογή που έκανε trademark το γνωστό V.

Η χρονιά εκείνη σηματοδοτήθηκε και από ακόμη ένα ιστορικό στιγμιότυπο καθώς σχεδίασε το νυφικό της Jackie O, για τον γάμο της με τον Αριστοτέλη Ωνάσση.

Το 1969 άνοιξε τα πρώτα καταστήματα του στο Μιλάνο και στη Ρώμη προτού φύγει για Νέα Υόρκη, στην οποία πέρασε σχεδόν όλη τη δεκαετία του 1970, ντύνοντας διάσημες περσόνες της μόδας και των τεχνών.

Στη διάρκεια των 80’s, βγήκε η πρώτη παιδική σειρά καθώς και η εφηβική σειρά που έφερε το όνομα “Olivier” όπως λεγόταν το ράτσας pug, σκυλί του.

Το 1989 άνοιξε την Ακαδημία Βαλεντίνο, στη Ρώμη. Ένα πολιτιστικό κέντρο τέχνης, εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το 1998 η εταρεία πωλήθηκε στον Όμιλο Holding di Partecipazioni Industriali (HdP) έναντι 300.000.000 δολλαρίων. Το 2002 η HdP μεταπώλησε την εταιρεία στο πολυτελές γκρουπ Marzotto. Καθόλη τη διάρκεια των μεταπωλήσεων ο Βαλεντίνο παρέμεινε σχεδιαστής αποτελώντας μία φιγούρα επιρροής.

Το 2006 έκανε μια ολιγόλεπτη αλλά υπέροχη εμφάνιση  στην ταινία “Ο Διάβολος φορούσε Prada”, στο πλευρό της Meryl Streep που υποδήθηκε έναν “φανταστικό χαρακτήρα” ως διευθύντρια της Αμερικανικής Vogue.

Την ίδια χρονιά αφότε έλαβε τιμητική διάκριση της 6ης Legion d’Honneur σε μία τελετή του Υπουργείου Πολιτισμού στο Paris’s Palais Royale”.

Έναν μήνα μετά την ανακοίνωσή του πως επρόκειτο να σταματήσει τημ καριέρα του ως σχεδιαστής παρουσίασε το τελευταίο ready-to-wear show του στη διάρκεια της spring/summer 2008 εβδομάδας μόδας στο Παρίσι.

Την επόμενη χρονιά στο Φεστιβάλ Ταινιών της Βενετίας έκανε πρεμιέρα το Ντοκυμαντέρ Valentino: The Last Emperor. 

Ο εκδότης του WWD (μία από τις 2 βίβλους μόδας) ο John Fairchild, ο οποίος έδωσε τον Βαλεντίνο το παρατσούκλι “Ο σείχης του σικ” δήλωσε σε μία συνέντευξη στο περιοδικό Vanity Fair το 2004: ” Ο Valentino και ο Giancarlo είναι οι βασιλιάδες της καλής ζωής.

Στα τέλη του 2011 το Valentino Garavani Virtual Museum δημοσιεύτηκε στο www.valentino-garavani-archives.org και αν το περιτριγυρίσετε θα βρείτε αμέτρητα στοιχεία για τη ζωή και τη δουλειά του Valentino.

Το Οκτώβριο του 2012, τιμήθηκε με το μετάλλιο του Commandeur de l’ordre des Arts et des Lettres – Μία από τις πιο σημαντικές βραβεύσεις που κάποιος μπορεί να λάβει στη Γαλλία – ως αναγνώριση για την συμβολή του στη βιομηχανία της μόδας.

Παρά το γεγονός πως έχει συνταξιοδοτηθεί από τη σχεδιαστική του καριέρα στον οίκο Βαλεντίνο, ανά περιπτώσεις δημιουργεί ξανά. 

Σχεδίασε το νυφικό φόρεμα της Αν Χαθαγουέϊ το 2012.

Για τον επίλογο να δηλώσω πως για εμένα ο Βαλεντίνο είναι ένας από τους λίγους σχεδιαστές που εκπροσώπησαν χωρίς παρέκκλιση το όραμα τους να σχεδιάζουν για “μία γυναίκα που θέλει να αισθάνεται όμορφη¨.