Συνταγή της ημέρας: Λαζάνια με λαχανικά και μπέϊκον

Ότι #είμαιΝοικοκυρά το ξέρετε… ότι έχω φίλες καλύτερες από μένα νοικοκυρές το ξέρετε;

Η συνταγή της ημέρας είναι της αγαπημένης μου Σοφίας Σου. Προτού την διαβάσετε να σας πω πως είναι πεντανόστιμη!

Eπίσης να σημειώσω πως φοράει πάντοτε γάντια γιατί έχει μανία με τα νύχια της. Όπως θα έπρεπε να έχω και εγώ! #manipedi #eatingGood

Υλικά που χρειαζόμαστε:

  • 1 πακέτο λαζάνια
  • 5-6 πράσσα
  • 4 καρότα μετρίου μεγέθους
  • 4 κολοκυθια μετρίου μεγέθους
  • 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 κονσέρβα καλαμπόκι
  • 10-12 φέτες μπέικον
  • 1 philadelphia light
  • 1 κρέμα γάλακτος 20% λιπαρά
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο μεγάλες
  • 200-250gr τυρί τριμμένο της αρεσκείας μας
  • λίγο μπαλσάμικο ή soya sauce
  • αλάτι – πιπέρι – καπνιστή πάπρικα – κουρκουμάς (ή curry)

Σκεύη-εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε:

  • 1 pyrex
  • 1 τρίφτη χειρός (αυτόν που χρησιμοποιούμε για τις ντομάτες)
  • 1 wok ή βαθύ τηγάνι μεγάλο
  • 1 τηγάνι μικρό
  • 2-3 μπολ
  • 1 πρέσσα σκόρδου
  • 1 peeler πατάτας
  • Ξύλινη κουτάλα
  • Μαχαίρι κοπής
  • Γάντια μιας χρήσης

Προετοιμασία:

  1. Φοράμε τα γάντια μιας χρήσης για να προστατέψουμε τα χέρια μας από νερά, μυρωδιές κ χρωστικές.
  2. Πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά κ τα αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν.
  3. Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα από τα πράσσα κ τα φρέσκα κρεμμυδάκια κ τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
  4. Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε καρεδάκια κ καθαρίζουμε τις σκελίδες σκόρδου. Έπειτα τις κόβουμε στη μέση κ αφαιρούμε το κοτσάνι. Με αυτό τον τρόπο το σκόρδο δε μυρίζει κ δεν πέφτει βαρύ.
  5. Κόβουμε το μπέικον σε καρεδάκια (γαλλικά;; inside joke just for Sophie)
  6. Χρησιμοποιούμε το peeler για να καθαρίσουμε τα καρότα κ στη συνέχεια περνάμε τα καρότα κ τα κολοκυθάκια από τον τρίφτη. Είναι επίπονη κ κουραστική διαδικασία, αλλά το αξίζει! Εδώ βοηθούν πολύ κ τα γάντια, δεδομένου ότι το καρότο έχει έντονες χρωστικές που δε φεύγουν εύκολα με το πλύσιμο.
  7. Χρησιμοποιούμε το ένα μπολ για να βάλουμε μέσα τα τριμμένα καρότα κ κολοκυθάκια, μαζί με λίγα από τα μπαχαρικά μας (ειδικά το αλάτι βοηθάει να τραβήξει τα υγρά) κ τα ανακατεύουμε ρίχνοντας λίγο μπαλσάμικο ή soya sauce.

Παρασκευή:

  1. Βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο στο μικρό τηγάνι κ ανοίγουμε το μάτι στο 9 (ή στην υψηλότερη θερμοκρασία).
  2. Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνουμε μέσα το μπέικον κ το σωτάρουμε μέχρι να γίνει τραγανό. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά κ το αφήνουμε στην άκρη. Δεν στραγγίζουμε το λίπος από το μπέικον, το χρειαζόμαστε για extra νοστιμιά.
  3. Χρησιμοποιούμε το βαθύ τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά κ μόλις κάψει ρίχνουμε μέσα πρώτα το ξερό κρεμμύδι.
  4. Μόλις σωταριστεί λίγο κ γίνει διάφανο, προσθέτουμε τα πράσσα κ τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Στην αρχή φαίνεται ότι δεν χωράνε όλα, αλλά μόλις μαραθούν μειώνεται ο όγκος στο μισό.
  5. Λιώνουμε 2 σκελίδες σκόρδο με την πρέσσα κ τις ρίχνουμε κ αυτές. Επιμένουμε σ’ αυτή τη φάση της παρασκευής γιατί αργούν λίγο να γίνουν τα πράσσα.
  6. Χρησιμοποιούμε την ξύλινη κουτάλα για το ανακάτεμα κ αλατοπιπερώνουμε λίγο. Όταν το μείγμα έχει πιει τα υγρά του κ έχει μαλακώσει πολύ (δοκιμάζουμε λίγο) το αδειάζουμε στο 2ο μπολ κ το αφήνουμε στην άκρη.
  7. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο κ όταν κάψει ρίχνουμε μέσα τα τριμμένα κολοκυθάκια κ καρότα. Όπως κ με τα πράσσα, θέλει επιμονή η διαδικασία γιατί θα βγάλουν πολλά υγρά που πρέπει να εξατμιστούν.
  8. Λιώνουμε με την πρέσσα την τρίτη σκελίδα σκόρδου, αλλά δεν αλατοπιπερώνουμε (έχουμε ρίξει από πριν).
  9. Μόλις γίνουν κ αυτά, ρίχνουμε πίσω στο τηγάνι τα πράσσα, το μπέικον (με όλο το λίπος του) κ το καλαμπόκι, αφού πρώτα το έχουμε στραγγίξει από τα υγρά του.
  10. Σ αυτή τη φάση, ανάβουμε τον φούρνο στους 200ο πάνω κάτω, ώστε να έχει πιάσει θερμοκρασία ψησίματος μέχρι να τελειώσουμε την παρασκευή μας. Είναι σημαντικό σε όλη τη διαδικασία παρασκευής τα λαχανικά να έχουν “πιει” τα υγρά τους για να μην γίνει νερουλή η γέμιση!
  11. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί κ ρίχνουμε στο μείγμα μας το philadelphia (όλη την ποσότητα) κ συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  12. Σ’ αυτό το στάδιο ρίχνουμε καπνιστή πάπρικα κ λίγο curry – ξεκινάμε με μικρές ποσότητες κ αυξάνουμε ανάλογα με τη γεύση που θέλουμε να πετύχουμε.
  13. Αφού έχει ομογενοποιηθεί το μείγμα μας, ρίχνουμε τέλος την κρέμα γάλακτος κ κλείνουμε το μάτι.
  14. Ανακατεύουμε πολύ καλά κ αφού πάρει μια βράση αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ώστε να μην καεί. Αν το μείγμα είναι πιο ρευστό το αφήνουμε πάνω στο μάτι για περισσότερη ώρα μέχρι να δέσει.
  15. Το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί κ δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται επιπλέον μπαχαρικά.
  16. Παίρνουμε το pyrex κ στρώνουμε λίγη από τη γέμιση στον πάτο, ώστε να μην κολλήσει.
  17. Έπειτα στρώνουμε μια σειρά λαζάνια κ από πάνω αρκετή γέμιση, ώστε να καλύπτονται πλήρως τα λαζάνια.
  18. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις, ανάλογα με το μέγεθος του pyrex που έχουμε, κ η τελευταία στρώση πρέπει πάντα να είναι γέμιση.
  19. Πάνω από την τελευταία γέμιση πασπαλίζουμε το τριμμένο τυρί ώστε να καλυφθεί πλήρως η επιφάνεια κ φουρνίζουμε για 20-30 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο).
  20. Το φαγητό μας είναι έτοιμο όταν έχει ροδίσει η επιφάνειά του!
  21. Το αφήνουμε έξω να δέσει για 10-15 λεπτά κ μετά το κόβουμε, ώστε τα κομμάτια να μην διαλύονται στο σερβίρισμα.

Καλή επιτυχία!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.