Σελφίτιδα – Η νέα ασθένεια της εποχής

Όλοι έχουμε έναν γνωστό, ο οποίος από την ώρα που θα ξυπνήσει μέχρι την ώρα που θα κοιμηθεί βγάζει selfies.

Όσοι δε, έχουμε μειωμένη ανοχή, όταν τον βλέπουμε να κάνει 60λεπτά να δημοσιεύσει μία από αυτές τις φωτογραφίες γιατί αλλάζει συνεχώς φίλτρα, φτάνουμε σε σημείο να τον “βρίσουμε”.

Οι ψυχολόγοι τη λένε “Selfitis”. Η νέα αυτή διαταραχή ήρθε, δυστυχώς, για να μείνει. Ως ασθενείς της Selfitis, ορίζονται εκείνοι που αισθάνονται την ανάγκη να δημοσιεύουν στα προφίλ των social media, φωτογραφίες τους.

Ερευνητές του Nottingham Trent University, έχουν αναπτύξει μια κλίμακα για την αξιολόγηση της σοβαρότητας κάθε περίπτωσης, ένα διαγνωστικό εργαλείο που δουλεύει όπως τα σταθμισμένα τεστ για το άγχος και την κατάθλιψη.

Ο καθηγητής συμπεριφορικού εθισμού στο Τμήμα Ψυχολογίας του Nottingham Trent University, δρ Mark Griffiths, λέει χαρακτηριστικά: «Λίγα χρόνια πριν, ιστορίες εμφανίζονταν στα Μέσα ισχυριζόμενες πως η πάθηση selfitis ήταν να κατηγοριοποιηθεί ως ψυχική διαταραχή από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία. Παρά το γεγονός ότι η ιστορία αποδείχτηκε πλαστή, αυτό δεν σήμαινε πως η κατάσταση δεν υπήρχε. Σήμερα επιβεβαιώνουμε την ύπαρξή της και αναπτύξαμε την πρώτη Συμπεριφορική Κλίμακα Selfitis για την αξιολόγηση της κατάστασης».

Η κλίμακα σταθμίστηκε μάλιστα στην Ινδία, τη χώρα με τους περισσότερους χρήστες του Facebook αλλά και τα μεγαλύτερα νούμερα θανάτων από selfies σε επικίνδυνα μέρη. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «International Journal of Mental Health and Addiction» και κάνουν λόγο για τρία επίπεδα σοβαρότητας της νόσου.

Στις λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις εντάσσονται όσοι τραβούν selfies τουλάχιστον τρεις φορές τη μέρα και δεν τις ανεβάζουν στα social media. Αν τις ανεβάσουν πράγματι στα κοινωνικά μέσα, τότε πάσχουν από «οξεία σελφίτιδα».

Η σοβαρότερη όλων είναι η «χρόνια σελφίτιδα», καθώς εκεί οι πάσχοντες νιώθουν τόσο έντονη την ανάγκη του ανεβάσματος που το κάνουν περισσότερες από έξι φορές τη μέρα. Οι ψυχολόγοι μας λένε πως οι πάσχοντες αποζητούν διαρκώς την προσοχή του κόσμου και πάσχουν από χαμηλή αυτοπεποίθηση, θέλοντας να αντισταθμίσουν την ανασφάλειά τους με τη συνεχή προβολή τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Δεν ξέρω, πάντως ανησυχώ…

Ποσες σέλφι φωτογραφίες “τραβάτε” μέσα σε μία ημέρα και πόσες αποφασίζετε να δημοσιεύσεται μέχρι το τέλος της ημέρας;

#selfitis