Όταν η Άννα μίλησε με την Μέριλ

Πολλές φορές έχω βρεθεί σε συζήτηση που στρέφεται γύρω από τη ματαιοδοξία γυναικών που θέλουν συνεχώς να ψωνίζουν και τις περισσότερες φορές καταλήγω να εκνευρίζομαι/προβληματίζομαι.

Εκνευρίζομαι/προβληματίζομαι επειδή είναι μία συζήτηση που σαφέστατα έχει μία βάση αλλά επ’ ουδενί δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, μία μόνο άποψη.

Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να σας πω, είναι πως οι άνθρωποι που ασχολούνται σε βάθος με τη μόδα και όχι με τον “ανεξάντλητο καταναλωτισμό” ως προιόν ψυχολογικής υπο-στήριξης, είναι άνθρωποι μορφωμένοι και με άριστες δυνατότητες κοινωνικής διπλωματίας και συναναστροφής.

Οι άνθρωποι αυτοί, εκτιμούν τον κάθε άνθρωπο για αυτό που έχει να προσφέρει και αντλούν έμπνευση από τις προσωπικότητες, τις λέξεις, το βλέμμα γνωστών και αγνώστων.

Όπως η Άννα Γουίντουρ, η σιδηρά κυρία της Αμερικανικής Vogue. Η Άννα Γουίντουρ δηλώνει πως “μισεί” το κατάμαυρο σύνολο και αν το καλοσκεφτείτε έχει δίκιο. Άνθρωπος που επιλέγει να ντυθεί επανειλημμένα στην καθημερινότητά του με ένα μαύρο σύνολο δείχνει “αδυναμία” να συνδυάσει, να τολμήσει να σκεφτεί έξω από το “κουτί” ή απλούστερα δείχνει μέτρια ψυχολογική διάθεση.

Αν δε, μεταφέρουμε αυτό τον άνθρωπο στον ευρύτερο κοινωνικό μας περίγυρο θα αναγνωρίσουμε σημάδια ψυχολογικης έντασης σε όσους ταυτίζονται με αυτό το προφίλ.

Η επιλογή των ρούχων, ακόμη και σε εκείνους που αρνούνται να παραδεχτούν πως αφιερώνουν χρόνο να ετοιμαστούν, δείχνει μέρος του χαρακτήρα, της ψυχολογικής τους κατάστασης, της διάθεσής τους και αντικατοπτρίζει επιλογές ζωής.

Συνομιλήτρια της Άννα στο βίντεο που ακολουθεί η Μέριλ Στριπ. Η σιδηρά κυρία, κατά την ταπεινή μου άποψη, του κινηματογράφου στην δική μας εποχή. Μέσα από το σινεμά, το θέατρο ή ένα μυθιστόρημα μεταφερόμαστε εκεί που μας περιγράφεται ή αν αφεθούμε πραγματικά, σε κόσμους δικούς μας. Ένας άξιος ηθοποιός, διαβάζει ώρες ατέλειωτες. Διαβάζει ιστορία, ψυχολογία, μελετά την πολιτική σκηνή, τα γεγονότα της εποχής, κατανοεί το περιβάλλον για να μπορέσει να αισθανθεί τις προσλαμβάνουσες του πρωταγωνιστή που ενσαρκώνει, κάνει στην άκρη δικά του πιστεύω και δίνει ευκαιρία στα “πιστεύω” εκείνου που καλείται να εκπροσωπήσει. Σκεφτείτε το λίγο. Πόση παιδεία χρειάζεται για να εκφράσεις απόψεις ζωής που δεν σε αντικατοπτρίζουν; Πρέπει να είσαι πνευματικά δυνατός για να καταλάβεις γιατί κάποιος κάνει κάτι. 

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Σημαίνουν ότι στο βίντεο που ακολουθεί θίγονται με χαμόγελο εγκάρδιο και με διάθεση που σε ωθεί να ψάξεις λίγο παραπάνω, ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο.

Η Μέριλ Στριπ δέχεται ερωτήσεις από την Άννα Γουίντουρ με αφορμή το εξώφυλλο της στην Αμερικανικη έκδοση της Vogue. Απολαύστε τις.