Διάβασα: Η νυχτερίδα, Jo Nesbo

Προ δύο ημερών ολοκλήρωσα την ανάγνωση του πρώτου βιβλίου από τον συγγραφέα-φαινόμενο, σύμφωνα με κριτικούς, Jo Nesbo, με τίτλο “η Νυχτερίδα”.

Το βιβλίο μου δάνεισε η φίλη μου Σοφία και με προιδέασε πως θα το διαβάσω “μονορούφι”. Είχε δίκιο!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

«Η Νυχτερίδα» είναι το πρώτο βιβλίο μιας σειράς αστυνομικών μυθιστορημάτων με κεντρικό χαρακτήρα τον Χάρι Χόλε, έναν Νορβηγό αστυνομικό. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στο Σίνδευ της Αυστραλίας όπου η δολοφονία μιας Νορβηγίδας αποδεικνύεται άλλος ένας κρίκος μια αλυσίδας ανεξιχνίαστων φόνων και ο Χάρι Χόλε βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα επικίνδυνο ψυχοπαθή δολοφόνο.

Η γραφή του Γιου Νέσμπε [ju nɛsbø], είναι εξαιρετική αν και ομολογώ πως δεν θα χαρακτήριζα το πρώτο αυτό βιβλίο “μεστό”. Βέβαια, έχοντας διαβάσει πως το έγραψε μόλις σε πέντε εβδομάδες σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ε, καταλαβαίνω το “γιατί”.

Με το βιβλίο αυτό συστήνει για πρώτη φορά στο κοινό του τον ιδιαίτερο ήρωα του: τον αστυνομικό Χάρι Χόλε.

Πρόσφατα και προτού ξεκινήσω την ανάγνωση είδα στο σινεμά τον “Χιονάθρωπο”, μία ταινία βασισμένη στο έβδομο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνιστή τον Φασμπέντερ. Τι σημαίνει αυτό; Πως διαβάζοντας το βιβλίο η φαντασία μου έχει ήδη πλάσει την εικόνα του Χάρι Χολε με εκείνη του Φασμπέντερ κι έτσι.. ε, μ’αρέσε λίγο παραπάνω ;-).

Είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα πλεγμένο με σκοτεινά σημεία της ψυχολογίας του πρωταγωνιστή και το θεωρώ ιδανική επιλογή για dark ψυχές που μαγεύονται από μύχιες σκέψεις και συναισθήματα.

Ο δολοφόνος κρύβεται στις λεπτομέρειες και η αγωνία παρατείνεται μέχρι και την τελευταία σελίδα.

Σας το προτείνω!

Έχω ήδη αγόρασει το επόμενο βιβλίο της σειρά με τίτλο “Οι κατσαρίδες” και ανυπομονώ να χωθώ στον καναπέ με τη βροχή να στήνει ένα ιδανικό σκηνικό, να ετοιμάσω ένα ζεστό μαύρο τσάι με λίγο γάλα αμυγδάλου και να απολαύσω την ανάγνωσή του.

Σας παραθέτω και τη σειρά των μυθιστορημάτων για να ξεκινήσετε από την αρχή.

1997 – Flaggermusmannen “Bat Man”: Η Νυχτερίδα
1998 – Kakerlakkene “Cockroaches”: Οι κατσαρίδες
2000 – Rødstrupe “Robin”: Ο κοκκινολαίμης
2002 – Sorgenfri “”Free of Sorrow”: Νέμεσις
2003 – Marekors “Pentagram”: Το αστέρι του διαβόλου
2005 – Frelseren “Savior”: Ο Λυτρωτής
2007 – Snømannen “Snoman”: Ο Χιονάνθρωπος
2009 – Panserhjerte “Armored Heart”: Η Λεοπάρδαλη
2011 – Gjenferd “Ghosts “Phantom” : Ο Φαντομάς
2013 – Police ”Police”: Η Αστυνομία
2017 – Tørst “The Thirst”: Η Δίψα