Βιβλίο: Big Little Lies (Μυστικά και ψέματα)

Το διάβασα μέσα σε 1 εβδομάδα. Το μισό δε, το διάβασα σε μία νύχτα.

Σε μία πόλη που μοιάζει απόλυτα οργανωμένη, με “καθώς πρέπει” κυρίες ένα έγκλημα γίνεται στη διάρκεια του σχολικού διαγωνισμού.

Ξεκίνησα να το διαβάζω έχοντας την αίσθηση πως είναι ένα αστυνομικό θρίλερ. Δεν είναι! Είναι ένα βιβλίο με κοινωνικό μυθιστόρημα, ανατρεπτικό και με ένταση που σε κρατάει “ξύπνιο” μέχρι το τέλος.

Η ανάκριση των γονέων για τον φόνο λειτουργεί ως εφαλτήριο για να αποκαλυφθούν σιγά-σιγά τα καλά κρυμμένα μυστικά των πρωταγωνιστριών.

Το συγκλονιστικό είναι πως η συγγραφές Λιαν Μοριάρτι κρατάει μέχρι το τέλος του βιβλίου κρυφό το όνομα του θύματος. Στο μεταξύ “πλέκει” τεχνηέντως αντιφατικές πληροφορίες των γονέων που ανακρίνονται, με στοιχεία από τις ζωές όσων αναφέρονται και ένα αποτέλεσμα που σου δίνει αμέτρητες ενδείξεις για να υποθέσεις αλλά κανένα αποτέλεσμα.

Μπορεί να έκανα αναφορά του όρου “πρωταγωνίστριες” όμως ουσιαστικά κεντρικός ήρωας δεν υπάρχει. Κάθε ένας έχει τον ρόλο του. Πάντως η υπόθεση εξελίσσεται γύρω από τη ζωή τριών μητέρων: της Μαντλίν, της Σελέστ και της Τζέιν. Οι δύο πρώτες γνωρίζονται χρόνια, και χωρίς να το καταλάβουν αποφασίζουν να προστατεύσουν με νύχια και με δόντια τη νεοφερμένη Τζέιν, όταν ο γιος της θα στοχοποιηθεί για την παρενόχληση της μικρής Αμαμπέλα. Μέσα από την περιγραφή των καταστάσεων που βιώνει η καθεμία στους κόλπους της οικογένειάς της, η συγγραφέας καταφέρνει να θίξει σημαντικά θέματα, θέματα ταμπού αλλά και θέματα που προβληματίζουν πολλές οικογένειες στη σημερινή εποχή. Οι σχέσεις μητέρας και έφηβης κόρης. Οι φόβοι και οι ανασφάλειες που νιώθει μια ανύπαντρη μητέρα και ο ρατσισμός που βιώνει σε κάθε της επαφή με τις υπέροχες “κανονικές” οικογένειες. Η σωματική και ψυχολογική κακοποίηση της γυναίκας από τον σύντροφό της και οι τύψεις που την πνίγουν κάθε φορά που θεωρεί ότι κείνη προκάλεσε αυτή τη βίαιη συμπεριφορά, οδηγώντας την στην ταπείνωση. Το καυτό ζήτημα του εκφοβισμού.

Είχα καιρό να διαβάσω μυθιστόρημα που να με “αγγίξει” τόσο. Να με κατακλύσει και να με συγκινήσει περισσότερο γιατί θίγει οικογενειακά μυστικά που κρύβονται και στις “καλύτερες” οικογένειες.

Αφότου το διάβασα είδα και την αριστουργηματική, θεωρώ, σειρά που διαρκεί μόλις 8 επεισόδια και είναι must see (διαβάστε την κριτική του αγαπημένου μου Δημήτρη Αλεξάνδρου εδώ).

Διαβάστε βιβλία… (όσο “πτώμα” κι αν αισθάνεστε!) Το βιβλίο και το ταξίδι είναι “έξοδα” που σε κάνουν πλουσιότερο.

Περισσότερα: Βιβλιο: Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα